Omslagsbild från Amazon
Bild från Amazon.com

Estetik & ingenjörskonst : den svenska vattenkraftens arkitekturhistoria / Lasse Brunnström.

Av: Medverkande(n): Materialtyp: TextTextSpråk: Svenska Utgivningsuppgift: Stockholm : Riksantikvarieämbetets förl. i samarbete med Svensk energi, 2001Tillverkare: Falköping : Elander GummessonUtgåva: 1. [uppl.]Beskrivning: 288 s. ill. (vissa i färg) 30 cmISBN:
  • 9172091932
Ämnen: DDK-klassifikation:
  • 725.4 23/swe
Annan klassifikation:
  • TC 15
  • TC 147
  • Icdb-c
  • Ppcg-c:k
Sammanfattning: I Sverige finns flera tusen vattenkraftverk. Över tre hundra av dem har besökts av arkitektur- och designhistorikern Lasse Brunnström som med sin bok kompletterar den svenska arkitekturhistorien med ett tidigare gömt och glömt material. Från Porjus i norr till Laholm i söder har han studerat 1880- och 90-talens pionjärkraftverk, det tidiga 1900-talets kraftstationer som lånat former från borgar, kyrkor och tempel, funktionalismens kraftanläggningar där det fallande vattnets och den råa kraftens egenskaper betonades och efterkrigstidens, där enkelheten ofta upphöjdes till doktrin. Isak Gustaf Clason, Ivar Tengbom, Axel R. Bergman och Osvald Almqvist är några av kraftverksarkitekterna i en värld där estetik möter ingenjörskonst.
Bestånd
Exemplartyp Aktuellt bibliotek Hyllsignatur Status Förfallodatum Streckkod Exemplarreservationer
Bok Högskolan Väst Övre plan (3rd floor) 720 Brunnström Tillgänglig 20124386004
Antal reservationer: 0

I Sverige finns flera tusen vattenkraftverk. Över tre hundra av dem har besökts av arkitektur- och designhistorikern Lasse Brunnström som med sin bok kompletterar den svenska arkitekturhistorien med ett tidigare gömt och glömt material. Från Porjus i norr till Laholm i söder har han studerat 1880- och 90-talens pionjärkraftverk, det tidiga 1900-talets kraftstationer som lånat former från borgar, kyrkor och tempel, funktionalismens kraftanläggningar där det fallande vattnets och den råa kraftens egenskaper betonades och efterkrigstidens, där enkelheten ofta upphöjdes till doktrin. Isak Gustaf Clason, Ivar Tengbom, Axel R. Bergman och Osvald Almqvist är några av kraftverksarkitekterna i en värld där estetik möter ingenjörskonst.

Li:S

Teknik från Koha