Amazon cover image
Image from Amazon.com

Estetik & ingenjörskonst : den svenska vattenkraftens arkitekturhistoria / Lasse Brunnström.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Swedish Publisher: Stockholm : Riksantikvarieämbetets förl. i samarbete med Svensk energi, 2001Manufacturer: Falköping : Elander Gummesson Edition: 1. [uppl.]Description: 288 s. ill. (vissa i färg) 30 cmISBN:
  • 9172091932
Subject(s): DDC classification:
  • 725.4 23/swe
Other classification:
  • TC 15
  • TC 147
  • Icdb-c
  • Ppcg-c:k
Summary: I Sverige finns flera tusen vattenkraftverk. Över tre hundra av dem har besökts av arkitektur- och designhistorikern Lasse Brunnström som med sin bok kompletterar den svenska arkitekturhistorien med ett tidigare gömt och glömt material. Från Porjus i norr till Laholm i söder har han studerat 1880- och 90-talens pionjärkraftverk, det tidiga 1900-talets kraftstationer som lånat former från borgar, kyrkor och tempel, funktionalismens kraftanläggningar där det fallande vattnets och den råa kraftens egenskaper betonades och efterkrigstidens, där enkelheten ofta upphöjdes till doktrin. Isak Gustaf Clason, Ivar Tengbom, Axel R. Bergman och Osvald Almqvist är några av kraftverksarkitekterna i en värld där estetik möter ingenjörskonst.
Holdings
Item type Current library Call number Status Date due Barcode Item holds
Book Högskolan Väst Övre plan (3rd floor) 720 Brunnström Available 20124386004
Total holds: 0

I Sverige finns flera tusen vattenkraftverk. Över tre hundra av dem har besökts av arkitektur- och designhistorikern Lasse Brunnström som med sin bok kompletterar den svenska arkitekturhistorien med ett tidigare gömt och glömt material. Från Porjus i norr till Laholm i söder har han studerat 1880- och 90-talens pionjärkraftverk, det tidiga 1900-talets kraftstationer som lånat former från borgar, kyrkor och tempel, funktionalismens kraftanläggningar där det fallande vattnets och den råa kraftens egenskaper betonades och efterkrigstidens, där enkelheten ofta upphöjdes till doktrin. Isak Gustaf Clason, Ivar Tengbom, Axel R. Bergman och Osvald Almqvist är några av kraftverksarkitekterna i en värld där estetik möter ingenjörskonst.

Li:S

Powered by Koha