Amazon cover image
Image from Amazon.com

Förvaltningsrättens grunder / Ulrik von Essen.

By: Material type: TextTextLanguage: Swedish Publisher: Stockholm : Norstedts Juridik, [2022]Manufacturer: 2022Edition: Femte upplaganDescription: 388 sidor 24 cmContent type:
  • text
Media type:
  • unmediated
Carrier type:
  • volume
ISBN:
  • 9789139024965
Subject(s): DDC classification:
  • 342.48506 23/swe
Other classification:
  • Odc:oe
Summary: Förvaltningsrätt är den del av juridiken som behandlar myndigheternas verksamhet, främst förvaltningsmyndigheternas ärendehandläggning. Ämnet är mycket omfångsrikt och brukar delas upp i allmän och speciell förvaltningsrätt. Den speciella förvaltningsrätten avser främst de materiella reglerna inom särskilda förvaltningsgrenar. Det handlar alltså om regler avseende själva sakfrågan inom ett visst område, t.ex. socialrätt eller miljörätt. Den allmänna förvaltningsrätten omfattar regler som är gemensamma för alla eller flertalet förvaltningsgrenar, främst regler om förvaltningsförfarandet. Det är den allmänna förvaltningsrätten som behandlas i denna framställning. Stor vikt läggs vid hur handläggningen av ett ärende går till, allt från hur olika ärenden kan initieras, myndigheternas utredningsansvar och den enskildes rätt till insyn till hur besluten ska disponeras, hur avgörandet ska motiveras och vilka möjligheter som finns att ändra ett beslut. I detta sammanhang uppmärksammas särskilt vilka förändringar som har skett genom den nya förvaltningslagen som trätt i kraft 2018 och vilka krav som ställs enligt EU-rätten och Europakonventionen. I syfte att förklara inte bara vad myndigheterna måste göra, utan också varför, kopplas regelverken samman med sådant som myndigheternas ställning i den offentliga organisationen, deras förhållande till politiska organ och till domstolarna. Vidare spänner framställningen över de viktigaste delarna av beslutsprocessen vid en överprövning av förvaltningsbeslut i förvaltningsdomstol. Förvaltningsrättens grunder är primärt avsedd att användas som lärobok vid studier av ämnet förvaltningsrätt inom juristutbildningen. Den lämpar sig även för handläggare vid statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter, samt advokater och andra som biträder klienter i förvaltningsrättsliga ärenden.
Holdings
Item type Current library Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Course book reference Högskolan Väst Entréplan (2nd floor) 342.48506 Essen Läses i biblioteket - Library use only 6004300073416
Course book Högskolan Väst Entréplan (2nd floor) Våning 2 342.48506 Essen Checked out 2024-04-02 6004300073417
Total holds: 0

Tidigare utgåva av Ulrik von Essen, Alf Bohlin, Wiweka Warnling Conradson

Förvaltningsrätt är den del av juridiken som behandlar myndigheternas verksamhet, främst förvaltningsmyndigheternas ärendehandläggning. Ämnet är mycket omfångsrikt och brukar delas upp i allmän och speciell förvaltningsrätt. Den speciella förvaltningsrätten avser främst de materiella reglerna inom särskilda förvaltningsgrenar. Det handlar alltså om regler avseende själva sakfrågan inom ett visst område, t.ex. socialrätt eller miljörätt. Den allmänna förvaltningsrätten omfattar regler som är gemensamma för alla eller flertalet förvaltningsgrenar, främst regler om förvaltningsförfarandet. Det är den allmänna förvaltningsrätten som behandlas i denna framställning. Stor vikt läggs vid hur handläggningen av ett ärende går till, allt från hur olika ärenden kan initieras, myndigheternas utredningsansvar och den enskildes rätt till insyn till hur besluten ska disponeras, hur avgörandet ska motiveras och vilka möjligheter som finns att ändra ett beslut. I detta sammanhang uppmärksammas särskilt vilka förändringar som har skett genom den nya förvaltningslagen som trätt i kraft 2018 och vilka krav som ställs enligt EU-rätten och Europakonventionen. I syfte att förklara inte bara vad myndigheterna måste göra, utan också varför, kopplas regelverken samman med sådant som myndigheternas ställning i den offentliga organisationen, deras förhållande till politiska organ och till domstolarna. Vidare spänner framställningen över de viktigaste delarna av beslutsprocessen vid en överprövning av förvaltningsbeslut i förvaltningsdomstol. Förvaltningsrättens grunder är primärt avsedd att användas som lärobok vid studier av ämnet förvaltningsrätt inom juristutbildningen. Den lämpar sig även för handläggare vid statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter, samt advokater och andra som biträder klienter i förvaltningsrättsliga ärenden.

Powered by Koha