Amazon cover image
Image from Amazon.com

Fritidshemmet : uppdrag och juridik / Helene Roslund.

By: Material type: TextTextLanguage: Swedish Publisher: Lund : Studentlitteratur, [2020]Manufacturer: 2020Edition: Upplaga 1Description: 329 sidor illustrationer 23 cmContent type:
  • text
Media type:
  • unmediated
Carrier type:
  • volume
ISBN:
  • 9789144134000
Subject(s): DDC classification:
  • 372.1809485 23/swe
Summary: Fritidshemmets uppdrag handlar om att elever ska få uppleva en meningsfull fritid och social gemenskap. Elever ska också stimuleras i sin utveckling och i sitt lärande, men utan krav på prestation. Många fritidshem lever emellertid inte upp till de krav som ställs på utbildningen, andra skulle kunna nå ännu längre med rätt typ av förutsättningar och stöd.??Den här boken är tänkt att fungera som ett sådant stöd. Den kan läsas från pärm till pärm, men fungerar ännu bättre som uppslagsbok. Skollagen och läroplanen är i fokus men också andra författningar uppmärksammas, såsom socialtjänstlagen, diskrimineringslagen och offentlighets- och sekretesslagen. Författningstext förklaras med exempel, förarbeten och praxis.??Exempel på frågor som berörs är:?- Vad innebär det att undervisningen ska vila på vetenskaplig grund??- När har jag tystnadsplikt??- Vilket stöd har en elev rätt till i fritidshemmet??- Varför är det viktigt att veta vem som är elevens vårdnadshavare??- Hur kan systematiskt kvalitetsarbete bidra till att förbättra utbildningen i fritidshem??- Varför ska fritidshemmet samarbeta med förskolan och skolan???Boken riktar sig till rektorer och personal i fritidshem men också studenter som tänker utbilda sig till lärare i fritidshem. Även huvudmän och skolchefer kan ha anledning att fördjupa sin kunskap om fritidshemmets verksamhet.
Holdings
Item type Current library Call number Status Date due Barcode Item holds
Course book reference Högskolan Väst Entréplan (2nd floor) 372.18 Roslund Läses i biblioteket - Library use only 6004300074192
Course book Högskolan Väst Entréplan (2nd floor) 372.18 Roslund Available 6004300074193
Total holds: 0

innehållsförteckning; bilaga. lgr 11, del 1, 2 och 4; register

Fritidshemmets uppdrag handlar om att elever ska få uppleva en meningsfull fritid och social gemenskap. Elever ska också stimuleras i sin utveckling och i sitt lärande, men utan krav på prestation. Många fritidshem lever emellertid inte upp till de krav som ställs på utbildningen, andra skulle kunna nå ännu längre med rätt typ av förutsättningar och stöd.??Den här boken är tänkt att fungera som ett sådant stöd. Den kan läsas från pärm till pärm, men fungerar ännu bättre som uppslagsbok. Skollagen och läroplanen är i fokus men också andra författningar uppmärksammas, såsom socialtjänstlagen, diskrimineringslagen och offentlighets- och sekretesslagen. Författningstext förklaras med exempel, förarbeten och praxis.??Exempel på frågor som berörs är:?- Vad innebär det att undervisningen ska vila på vetenskaplig grund??- När har jag tystnadsplikt??- Vilket stöd har en elev rätt till i fritidshemmet??- Varför är det viktigt att veta vem som är elevens vårdnadshavare??- Hur kan systematiskt kvalitetsarbete bidra till att förbättra utbildningen i fritidshem??- Varför ska fritidshemmet samarbeta med förskolan och skolan???Boken riktar sig till rektorer och personal i fritidshem men också studenter som tänker utbilda sig till lärare i fritidshem. Även huvudmän och skolchefer kan ha anledning att fördjupa sin kunskap om fritidshemmets verksamhet.

Powered by Koha